Monday 21 November 2016

Masa kurtarılacak... Çoklu konferans tarihi bugün

Esra Aygın – Mont Pelerin

Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ve Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis arasında İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasında devam eden müzakerelerde sürecin bir sonraki aşaması olan çoklu konferans tarihinin bugün belirlenmesi bekleniyor.

Dün iki taraf, gündemlerinde olan toprak kriterleri yerine, sürecin nasıl devam edeceğini ve çoklu konferansın hangi şartlarda yapılabileceğini tartışmışlardı. Gecenin geç saatlerine kadar süren tartışmaya, Yunanistan’ın çoklu konferansa sadece garanti sisteminin kaldırılması ve Türk askerinin adadan tamamen çıkması için katılacağı yönündeki pozisyonu neden olmuştu.

Kıbrıs Türk tarafı, 26 Ekim’de varılan mutabakat doğrultusunda, burada toprak kriterlerinde uzlaşma sağlanmasıyla, başka hiç bir ön şart olmaksızın beşli konferans tarihinin belirlenmesini istiyor.

Yunan kaynaklar ise, tarafların garantilerle ilgili pozisyonlarındaki derin uçurumun çoklu konferansın başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olabileceğini, bu nedenle çoklu konferans tarihinin, ancak taraflar arasında güvenlik ve garantiler konusunda belli bir görüş birliğine varılması şartı ile belirlenmesi gerektiğini belirtiyor. Son günlerde Yunan Başbakanı Alexis Tsipras ile telefonda görüşen Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ise, beşli konferansta görüşülecek güvenlik ve garantiler konusunda beşli konferans öncesinde bir taahhüt altına girilmesine sıcak bakmadığı öğrenildi.

Tüm bunlara rağmen, güvenilir kaynaklar, dün başlayan ve bugün de sürecek olan Türkiye ile Yunanistan arasındaki istişareler ve Birleşmiş Milletler’in yoğun mekik diplomasisi sayesinde bir orta yol bulunmasını ve bugün içerisinde beşli konferans için bir tarih belirlenmesini bekliyor. Bugün buradan bir tarih çıkmamasının sürecin dağılması anlamına geleceğini belirten kaynaklar, hiç bir tarafın bunu göze alabileceğini düşünmüyor.

Konferansın çok büyük ihtimalle Aralık ayında gerçekleştirileceği belirtiliyor.

Ancak kaynaklar, tarih belirlendikten sonra, çoklu konferansın başarı ile sonuçlanabilmesi için Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Tsipras arasında konferans tarihine kadar güvenlik ve garantiler konusunda özlü bir iletişimin gerçekleştirilmesi gerektiğinin ısrarla altını çiziyor.


No comments:

Post a Comment