Friday 17 April 2020

Gerçek sosyal devlet ile gerçek sahte devlet arasındaki fark

Esra Aygın

Kıbrıs’ın kuzeyinde çalışan üçüncü ülke vatandaşları Coronavirüs nedeniyle yaşanan krizde tüm destek programlarının dışında bırakılarak tamamıyla ırkçı bir yaklaşımla kaderlerine terkedilirken, Portekiz hükümeti, Coronavirüs krizi bitinceye kadar tüm göçmen ve mültecilere, ülkede yasal olarak ikamet edenlerle eşit haklar tanıyacağını açıkladı. 

Alınan karara göre, şu anda Portekiz’de bulunan ve gerek oturma izni, gerekse iltica başvurusunda bulunmuş, ancak henüz yanıt almamış olan yüzbinlerce göçmen ve mülteci, Portekiz’de yasal olarak ikamet ediyorlarmış gibi tüm kamu hizmetlerinden faydalanabilecekler. Bu uygulama en az 1 Temmuz’a kadar devam edecek.

Portekiz İçişleri Bakanı Eduardo Cabrita, Publico gazetesine yaptığı açıklamada bunun “kriz zamanlarında ihtiyaç duyulan dayanışmanın bir gereği” olduğunu söyledi. Cabrita, “OHAL durumunda öncelik, toplum sağlığı ve güvenliğini korumaktır. Böyle zamanlarda göçmenler gibi en korumasız olan kesimlerin haklarını gözetmek daha da büyük önem kazanıyor” dedi.  

Uluslararası haber ajansı Reuters’e açıklama yapan İçişleri Bakanlığı sözcüsü Claudia Veloso ise, “Kişiler, sırf başvuruları henüz işleme konulmadığı için sağlık ve kamu hizmetlerinden yararlanma haklarından mahrum edilmemelidirler. Bu olağanüstü günlerde göçmenlerin hakları garanti altına alınmalıdır,” diye konuştu.

Cuma akşamı alınan kararla birlikte yayınlanan emirnameye göre, yasal olarak oturma izni başvurusu veya iltica başvurusu yapmış olan her göçmen, sığınmacı ve mülteci, ulusal sağlık hizmetleri ve diğer sağlık hizmetlerinden faydalanabilecek, sosyal yardım ve desteğe erişimi olacak, iş ve kira sözleşmesi yapabilecek, banka hesabı açabilecek, ve diğer ilgili kamu hizmetlerinden faydalanabilecek.

Portekiz’de 29 Mart itibarıyla Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 119, Covid-19 testi pozitif çıkanların sayısı ise 5,900.


No comments:

Post a Comment