Sunday 1 June 2014

Rusya'nın Lefkoşa Büyükelçisi Stanislav Osadchiy ile Röportaj (Havadis Gazetesi, 15 Ocak 2014)


Büyükelçi: Rusya Ortadoğu’da İstikrar İstiyor, Kıbrıs’ın Birleşmesi Gerek

1973 yılında henüz üniversiteden yeni mezun olmuş 22 yaşında bir diplomatken Kıbrıs’a atanan ve sonraki altı yıl boyunca Türkçe bildiği için Rus elçiliğinin Kıbrıslı Türk toplumuyla ilişkilerinden sorumlu kişi olarak Kıbrıs’ta yaşanan herşeye yakından tanıklık eden Rusya Federasyonu’nun Lefkoşa Büyükelçisi Stanislav Osadchiy, 40 yıl sonra 2013’te, bu kez kendi isteğiyle Kıbrıs’a büyükelçi olarak geldi.

Dünyanın en güçlü ve etkili ülkelerinden biri olan Rusya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Osadchiy, ülkesinin Ortadoğu’da istikrar ve öngörülebilirlik istediğini, bu nedenle de Kıbrıs’ta bir barış anlaşmasının Rusya için çok önemli olduğunu söyledi. Büyükelçiye göre, Kıbrıs’ta barış, hem Ortadoğu’ya istikrar gelmesine katkı yapacak hem de Kıbrıs’ın bölgede bir enerji ve nakliye merkezi olmasını sağlayacak.

Deneyimli Büyükelçi, Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türklerin masaya oturarak karşılıklı kabul edilebilir ve her iki tarafın da çıkarına olacak bir formül üzerinde anlaşmaları gerektiğini belirtti ve şu anda dünyadaki ve ülkedeki tüm koşulların Kıbrıs’ta barış ortamını gerekli kıldığını vurguladı.

Havadis gazetesi vasıtasıyla Kıbrıslı Türklerin yeni yılını kutlayan Büyükelçi Osadchiy, Kıbrıs ve Kıbrıslılardan her zaman çok etkilenmiş olduğunu, ve tüm samimiyetiyle adadaki iki toplumun barış içinde birarada yaşamalarını umut ettiğini söyledi.

“Bölgede istikrarlı, öngörülebilir, barış içinde bir ülke istiyoruz”

Soru: Kıbrıs’ta yaşanan birçok olayın yakın tanığısınız. Kıbrıs’ta bir çözüm bulabileceğimiz konusunda umutlu musunuz?
Büyükelçi Osadchiy: Çok umutluyum. Evet, ben 74 olaylarına tanık oldum. Ama aynı zamanda, Kıbrıslı Türklerle Rumların karma köylerde birarada yaşadıklarına, birbirlerine yardımcı olduklarına, destek olduklarına da tanık oldum. Biraraya gelip, birlikte kahve içip sohbet edişlerine de tanık oldum. Hem Kıbrıslı Türkleri hem de Kıbrıslı Rumları yakından tanıyorum, geçmişlerini, karakterlerini biliyorum. Birbirleriyle iletişim kurabileceklerini biliyorum. Yani, çözümün pratikte mümkün olduğunu biliyorum. Eğer bu iki toplum daha önce birarada barış içinde yaşayabilmişlerse, neden şimdi aynı şeyi yeniden yapamasınlar? Aynı zamanda ben bir iyimserim ve bardağın hep dolu tarafını görürüm. Kıbrıslı Türklerle Rumlar bunu yapacaklar. Ve gelecekte yeniden barış içinde yaşayacaklar. Bundan eminim.

“Kıbrıs’ın bu bölgede bir üs haline gelmesini istemiyoruz”

Rusya çok büyük ve güçlü bir ülke. Ülkenizin Kıbrıs sorunu ile ilgili tutumu nedir?
Büyükelçi Osadchiy: Rusya hemen şimdi Kıbrıs’ta bir çözümü destekliyor çünkü Kıbrıs’ın ve bölgenin istikrarlı ve öngörülebilir olmasını istiyor. Şu anda Arap dünyasında neler olduğunu biliyorsunuz, Suriye’nin durumunu biliyorsunuz. Kıbrıs’ın bu bölgede bir üs haline gelmesini istemiyoruz. Bölgeye müdahale için Kıbrıs’ın bir üs olarak kullanılmasını istemiyoruz. Bölgede istikrarlı, öngörülebilir, barış içinde bir ülke istiyoruz. Kıbrıs’ta barışın hüküm sürmesini istiyoruz ve bu nedenle de iki toplumun masaya oturup bir çözüm bulmasından yanayız. Bizim için şu anda en önemli şey bu.

“Kıbrıs, Doğu Akdeniz’de bir enerji ve nakliye merkezi olur”

Soru: Çözüm Kıbrıs’a ve bölgeye ne getirir?
Büyükelçi Osadchiy: Bakın, birleşik Kıbrıs istikrarlı ve müreffeh bir ülke olacak. Kıbrıs, Doğu Akdeniz’de bir enerji ve nakliye merkezi olmak için tüm önkoşullara sahiptir. Çözüm, ülkenin, turizm, emlak, mali hizmetler de dahil, tüm sektörlerinde ekonomik büyüme için güçlü bir itici güç olacaktır. Düşünün, Türkiye ile iyi komşuluk ilişkileri ve Türkiye’nin liman ve havaalanlarını birleşik Kıbrıs’ın gemi ve uçaklarına açması, Kıbrıs’taki şirketlerin maliyetlerini düşürecek ve doğal gaz ithalatı da dahil olmak üzere, Kıbrıs’a ait ürünlerinin ithalat alanını ve imkanını önemli oranda genişletecektir. Burada önemli olan, Kıbrıs’ta bulunacak çözümün iki toplumun da çıkarlarına hizmet etmesidir. Bunun aksi bir durum gelecekte geni gerginliklerin kaynağı olabilir. İki toplumun da faydasına olan bir anlaşma birleşik Kıbrıs’ı sürdürülebilir ve müreffeh kılar. Kıbrıs’ta bir çözüm aynı zamanda Orta Doğu’daki durumun normalleşmesine katkı yapar ve bölgedeki can sıkıcı durumlardan birini ortadan kaldırmış olur. Ve ülkenizdeki iç sorunları çözdükten sonra belki bölgedeki sorunların çözümüne katkıda bulunmak için fırsat bulursunuz, ne dersiniz?

Soru: Türkçe’de kelin merhemi olsa başına sürer diye bir deyim var. İşte biz o kel adamız... Peki, iki taraf aylardır ortak bir açıklama üzerinde bile anlaşamadı. Bu moralinizi bozmuyor mu?
Büyükelçi Osadchiy: Ortak bir açıklama, her iki tarafın Kıbrıs’ta federasyonu oluşturacak ilkelere bağlığını teyit edecek ve bu problemin çözümü için çalışmaya hazır oldukları yönünde güçlü bir sinyal verecektir. Ortak açıklamanın, müzakerelere başlamadan önce özlü bazı konuları karara bağlamak ve çözümün çerçevesini çizmek açısından önemli olduğuna inanıyorum. Ama, diğer taraftan, eğer ortak bir metin oluşturmak eğer imkansız hale gelmişse, bunun gereksiz olduğuna yine iki taraf karar verebilir. Ne olursa olsun, bu iki tarafın ortak kararıyla olacak.

“Parlak bir gelecek için tavizler vermek mümkündür”

Büyükelçi Osadchiy: Elbette hem ortak açıklamanın hazırlanması sürecinde, hem de çözümün özü ile ilgili konular tartışılırken iki tarafın da belli tavizler vermesi gerekecektir. Ama biz, bunun karşılığında tüm Kıbrıslı Türkler ve Rumların birleşik bir Kıbrıs’ta parlak bir geleceğe sahip olacaklarsa, böylesi tavizlerin verilmesinin mümkün olduğunu düşünüyoruz.

“Doğalgaz, Kıbrıs’ta çözüm için başta gelen nedenlerden olmalıdır”

Soru: Doğalgaz Kıbrıs’ta barış için bir fırsat mı, yoksa daha büyük gerginliklere yol açabilecek bir tehdit mi?
Büyükelçi Osadchiy: Ben Kıbrıs’ta bulunan doğalgazın bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Doğalgaz tüm adanın refahı için ekonomik bir temel. Hatta doğalgaz, Kıbrıs’ta en erken zamanda bir çözüm bulunması için başta gelen nedenlerden biri olmalıdır. Kıbrıs’taki doğalgaz ve petrol, birleşik Kıbrıs’ın ekonomik gelişimine ve insanlarının refahına önemli katkı yapar ve Doğu Akdeniz’de istikrar ve güvenliği güçlendirir. Bunu görmeniz gerekiyor. Hidrokarbon araştırmaları konusunda karşılıklı olarak faydalı ve etkili işbirliğinin ancak kapsamlı bir çözümle mümkün olduğu açıktır. Buradaki hidrokarbon rezervleri tüm Kıbrıslıların faydasına olmalıdır. Bunun böyle olacağına da hiç şüphemiz yoktur.

“Rusya Rumların tarafında değil, tüm Kıbrıslıların tarafındadır”

Soru: Rusya’nın geçmişten beri hep Kıbrıslı Rumlara daha yakın bir tutum izlediği algısı var. Bu doğru mu?
Büyükelçi Osadchiy: Taraflı olduğumuz doğru değil. Bizler hiçbir konuda taraflara müdahale etmek istemiyoruz. Uzun yıllardır da bu politikayı güdüyoruz. Her iki toplumu da destekliyoruz. İki tarafın birlikte şekillendireceği herhangi bir anlaşmayı destekliyoruz. Bizler Kıbrıs’ta bir çözümün tüm Kıbrıslıların iradesi ile elde edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Kıbrıslı Türkler ve Rumların üzerinde anlaştığı herhangi bir kararı memnuniyetle karşılarız. Her iki toplumun da işine gelecek, yararına olacak, dengeli bir formül bulmak Kıbrıslı Türklere ve Rumlara düşüyor. Bu bizim birincil pozisyonumuz. Bizler Rumların tarafında değil, tüm Kıbrıslıların tarafındayız.


“Çözümü Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların bulması gerekiyor”


Soru: Kıbrıs için iki-toplumlu iki-bölgeli bir federasyon uygun mudur yoksa yıllardır yanlış bir formülün peşinden mi koşuyoruz?
Büyükelçi Osadchiy: Kıbrıs’ta çözüm ilgili BM Güvenlik Konseyi kararları ve iki-bölgeli, iki toplumlu ve siyasi eşitliğe dayalı bir federasyon temelinde olmalıdır. Yine de, nasıl bir çözüm istedikleri günün sonunda buradaki iki topluma kalmıştır. Bu bir federasyon olabilir, konfederasyon olabilir veya başka bir birlik formülü olabilir. Bilmiyorum... Ama her ne olursa olsun bu, her iki tarafın da kabul edeceği ve benimseyeceği bir çözüm olmalıdır. Size en uygun çözümü yine sizler bulacaksınız. Çözümü Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların bulması gerekiyor. Eğer hem Kıbrıslı Türkler hem Kıbrıslı Rumlar çözüm modelini benimsemezse geçmişin acılarını yeniden yaşayabiliriz.

Soru: Kıbrıs Cumhuriyeti uygun bir model değil miydi yani?
Büyükelçi Osadchiy: Bakın, insan bazen kötü ile en kötü arasında seçim yapmak durumunda kalır. O dönemde liderlerin başka seçenekleri yoktu. 1960’ta olan buydu. Makarios ile Küçük, kötü ile en kötü arasında bir seçim yapmak zorundaydılar, ve kendilerine empoze edilen anlaşmayı imzalamak zorunda kaldılar. İşte tam da bu yüzden iki tarafın kendilerine uygun bir çözüme, kendilerinin oturup karar vermesi gerekiyor diyoruz.

“Ekonomi çok kez siyaseti belirler, unutmayın...”

Soru. Tüm çabalara rağmen Kıbrıs sorunu onyıllardır çözülemiyor. Nerede hata yapıyoruz?
Büyükelçi Osadchiy: Bakın, belki de refah aleyhinize işlemiş olabilir. Her iki toplum da çatışmasız bir ortamda ve ekonomik olarak iyi koşullarda yaşıyordu. Ve çözüm aramak için bir ihtiyaç hissetmediler. Ekonomi çok kez siyaseti belirler, unutmayın... Belki siyasetçileriniz yeteri kadar istekli değildi. Bu süre içerisinde Kıbrıs’taki her iki toplum da karşılıklı kabul edilebilir bir çözümü doğal olarak zorlaştıran yapay bölünme şartlarında yaşadılar. Ama şu anda durum değişti çünkü dünya artık çok farklı. Ortadoğu’da olanlar iki toplumu bir çözüme itiyor. Ekonomik kriz ve Kıbrıs’ta bulunan hidrokarbon yatakları çözümü teşvik ediyor. Tüm bunlar iki toplumun şu anda çözüm istemesi için temel teşkil edebilecek sebepler.

“Kıbrıs’taki durum gerçekten çok garip ve kesinlikle sürdürülebilir değil”

Soru: Çözümsüzlük durumunda Kıbrıslı Türklerin ve Rumların durumu ne olur?
Büyükelçi Osadchiy: Hayatlarını nasıl yaşayacakları konusunda hala anlaşmazlıkları, çatışmaları olan ve geleceklerini göremeyen iki toplum olurlar. İnanın bu iki tarafın da lehine olmaz. Bu sürdürülebilir bir durum değildir. Dünyanın bugünkü koşullarını gözönünde bulundurmalısınız. Kıbrıs Cumhuriyeti için de bağımsız bir devlet olup 59 – 60larda yazılmış Londra-Zürih anlaşmalarına bağlı kalmak zorunda olmak çok tuhaf bir durum. O anlaşmaların yazıldığı zamanlar çok farklı zamanlardı. Kıbrıs’taki durum gerçekten çok garip ve kesinlikle sürdürülebilir değil. Kıbrıslı Rumlar, Kıbrıslı Türklerin hiçbir katılımı olmadan Kıbrıslı Türkleri temsil eder pozisyondalar. Kıbrıslı Türkler ise, hiçbir katılımları olmadan temsil ediliyorlar. Siz bana dünyada Kıbrıs’ın durumunda olan bir başka ülke gösterebilir misiniz? İşte bu nedenle hemen şimdi çözüm bulmalısınız.

Soru: Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Büyükelçi Osadchiy: Tüm Kıbrıslı Türkler’in yeni yılını kutlamak istiyorum ve birleşik bir Kıbrıs’ta Kıbrıslı Rumlarla barış içinde yaşamalarını diliyorum.


No comments:

Post a Comment