Sunday, 1 September 2019

Kıbrıslı Türk bir parlamenter dünyaya önemli bir mesaj olacak



Esra Aygın
27 Mart 2019


Strazburg - Avrupa Parlamentosu, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni doğrudan ilgilendiren mali suçlar konusundaki detaylı yol haritasını kabul etti.

Parlamento’nun ‘Mali Suçlar, Vergi Kaçakçılığı ve Vergiden Kaçınma Komitesi’nin Kıbrıs’taki yatırım karşılığında vatandaşlık ve oturma izni verme programının sonlandırılması da dahil  tavsiyelerini içeren yol haritası, 63’e karşı 505 oy ile kabul edildi.

Avrupa Parlamentosu’nun oy çoğunluğu ile kabul ettiği yol haritasında, Kıbrıs, Lüksemburg, İrlanda, Malta, Macaristan, Belçika ve Hollanda vergi cenneti olarak nitelendirilen ve bu ülkelerin, güvenlik, kara para aklama, ve vergi kaçakçılığı açısından oluşturduğu risklere dikkat çekiliyor. Buna ek olarak, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Malta, yatırımcıların varlıklarının kaynağını yeterince araştırmadan yatırım karşılığında vatandaşlık ve oturma izni verdiği için eleştiriliyor ve bu programların en kısa zamanda sonlandırılması talep ediliyor.

Tavsiyeler arasında AB mali polisinin oluşturulması ve AB mali istihbarat biriminin kurulması var. AB içerisinde suçlardan elde edilen gelirin yılda 110 milyar Euro civarında olduğu ve bu gelirin, vergi cenneti olarak nitelendirilen AB üyesi devletlerde aklandığı tahmin ediliyor.

Avrupa Parlamentosu’nun kabul ettiği tavsiyeler bağlayıcı olmasa da siyasi olarak ağır bir baskı olarak değerlendiriliyor. 

Avrupa Komisyonu Ocak 2019’da Kıbrıs da dahil bazı AB üyesi devletlerin varlıklı yabancılara sunduğu pasaport ve oturma izni satma programlarının organize suç örgütlerinin AB içerisine sızması ve kara para aklama, yolsuzluk ve vergi kaçırma riskini artırması konusunda uyarıda bulunmuştu. Komisyon, kişilerin varlık kaynaklarının yeterince araştırılmaması nedeniyle özellikle Kıbrıs ve Malta’daki programlardan duyduğu endişeyi dile getirmişti.

Kıbrıs’ta pasaport ve oturma izni satma programı kapsamında varlıklı yabancılara hizmet veren şirketler arasında Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in avukatlık şirketi de var.

Oylamada çekimser kalan Avrupa Parlamentosu AKEL milletvekili Takis Hadjigeorgiou, Yenidüzen’e yaptığı açıklamada, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bu konuya büyük bir hassasiyet ve ciddiyet göstermesi, önlem alması ve altın vize programından kaynaklanan sorunları minimize etmesi gerektiğini belirtti.

Hadjigeorgiou, “Kıbrıslı bir AP milletvekili olarak bu durumda olmak çok zor, çünkü burada aynı zamanda devletler arasında birçok farklı hesaplar ve çıkarlar söz konusu. Bu nedenle çekimser kaldık, ancak, aynı zamanda Kıbrıs’ta da hükümete sürekli olarak yeterli araştırmayı yapmadan uyguladığı altın vize programını durdurması gerektiği mesajını verdik,” dedi.


Hadjigeorgiou’nun Esra Aygın’ın sorduğu diğer sorulara verdiği yanıtlar şu şekilde:

Bugün Avrupa Parlamentosu, Kıbrıs’ı yabancılara para karşılığında verdiği pasaport ve oturma izinleri dolayısıyla eleştiren bir karar aldı. Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlık hakkı olan çocukları – yani karma evliliklerden doğan çocukları - bu haktan mahrum ederken, para karşılığında vatandaşlık satıyor. Sizce bu büyük bir ikilem değil mi?

Hadjigeorgiou: Bir ülkenin doğru ve faydalı gördüğü durumlarda belli kişilere vatandaşlık verme hakkına karşı değilim. Ancak vatandaşlığı alan kişinin ülke ile bir bağının olması gerekiyor, yani yılın en az birkaç ayında ülkede yaşaması gerekiyor. Bir kişiyi vatandaşlık almaya uygun kılan ana şeylerden biri bu olmalı. Sorunuza gelirsek, bazı Kıbrıslı Türk çocuklar - yani Kıbrıslı Türk ve Türkiyeli evliliğinden doğan çocuklar – konusunda Kıbrıs Rum toplumunda maalesef çok fazla karmaşık duygu, düşünce, his ve korkular var. Ve bu konunun çözümden sonra ele alınması gerektiğini düşünüyorlar. Prensip olarak, anne veya babası Kıbrıslı olan çocukların vatandaşlık haklarının ellerinden alınmasını doğru bulmuyorum. AKEL’in iktidar olduğu dönemde bu çocuklara vatandaşlık veriliyordu. Mahkemelerin de bu yönde karar vereceğine eminim. Ancak nüfus yapısının değişmesinden endişe duyan çok kişi ile karşılaşıyorum. Kafalarında yerleşikler ile ilgili büyük bir karışıklık var ve bu çocukları yerleşiklerin çocukları olarak görüyorlar. Buna katıldığımı söylemiyorum, sadece insanların içinde bulundukları ruh halini açıklamaya çalışıyorum.


AKEL Avrupa Parlamentosu seçimleri için Kıbrıslı Türk bir kişiyi aday gösterdi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Hadjigeorgiou: Bu gerçekten çok çok olumlu bir adım. Kıbrıslı Türk birinin seçilmesi ve parlamentoda Kıbrıslı milletvekilleri arasında bir Kıbrıslı Türkün olması hem Kıbrıs Türk toplumuna karşı hem de dünyaya karşı çok olumlu bir mesaj olacak. Tabii eklemek isterim ki benim ‘altı AKEL adayı arasında birini destekliyorum’ demem çok zor. Ama yine de, bunun çok iyi bir gelişme olacağını söylemeliyim. Kıbrıslı Rum bir partinin Kıbrıslı Türk bir aday göstermesi ve bu kişinin hem Kıbrıslı Türk hem Kıbrıslı Rum oylarıyla seçilmesi hem toplumlar arasında hem de dünyaya çok önemli bir mesaj olacak.


No comments:

Post a Comment