Wednesday 4 September 2019

Attalides: "Bu kez Kıbrıslı Türklerden daha büyük bir ilgi var"

Avrupa Parlamentosu Kıbrıs Ofisi Basın Ataşesi Alexandra Attalides Yenidüzen’den Esra Aygın’a konuştu.... 

Bu kez Kıbrıslı Türklerden daha büyük bir ilgi var 

2 Nisan’dan önce seçmen listesine kaydolmak için başvuru yapın 

Sadece Kıbrıs Cumhuriyeti kimlik kartı ile oy kullanılabilecek. Pasaportla oy vermek mümkün olmayacak.

Düşük katılım popülist ve aşırı sağ oluşumların kazanmasına yardımcı oluyor

Kıbrıslı Türklerin, oy vermek istemeleri halinde bunu en kolay ve pürüzsüz şekilde gereksiz gecikmeler, beklemeler ve sorunlar olmaksızın yapabilmeleri ve kendilerini Avrupa ailesine ait hissetmeleri çok önemli 



 Esra Aygın 
28 Mart 2019

26 Mayıs’ta Kıbrıs’ta Avrupa Parlamentosu seçimleri yapılacak. Kıbrıslı Türklerin bu seçimlere ilgisini nasıl görüyorsunuz? Geçtiğimiz yıllarda bu seçimlerde oy kullanmak isteyen Kıbrıslı Türkler birçok sorunla karşılaşmıştı. Bu kez sorunsuz şekilde oy kullanabilecekler mi? 

Attalides:Geçmişte de Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Kıbrıslı Türk adayların yer almasına rağmen, bu kez Kıbrıslı Türklerden seçimlere yönelik daha büyük bir ilgi olduğu yönünde göstergeler var. Biz de Avrupa Parlamentosu Ofisi olarak Kıbrıs Türk basınında da bir bilgilendirme kampanyası yapıyoruz ve Kıbrıslı Türkleri seçmen listelerine kaydolmaları için teşvik ediyoruz. 
Önemli olan, oy vermek isteyen Kıbrıslı Türklerin seçmen listesinde olduklarından emin olmaları. Eğer Kıbrıs Cumhuriyeti kimlik kartlarını alırken beyan ettikleri adres kuzeyde ise otomatik olarak seçmen listesine dahil edilmişlerdir ve öncesinde herhangi bir şey yapmadan seçim günü oy verebilirler. Eğer kimlik alırken beyan ettikleri adres güneyde, seçmen listesine kaydolmaları gerekiyor. Seçmen listesine kaydolmak için herhangi bir geçiş noktasında bulabilecekleri formları doldurmaları gerekiyor. Bu formlar geçiş noktalarından İçişleri Bakanlığı’na gönderiliyor ve isimler seçmen listelerine ekleniyor. 
Seçmen listesinde olup olmadıklarından emin olmayan, kimlik kartı alırken beyan ettiği adresi hatırlamayan Kıbrıslı Türklere, her ihtimale karşı gidip geçiş noktalarındaki formları doldurmaları tavsiyesinde bulunmak istiyorum. Böylece, kesin olarak seçmen listesinde olduklarından emin olabilirler. Seçmen listeleri 2 Nisan’da kapanacak. Bu nedenle bunu hemen yapmaları gerekiyor. 


Seçim günü Kıbrıslı Türkler nasıl oy kullanacak? 

Attalides:Sadece Kıbrıs Cumhuriyeti kimlik kartları ile oy kullanacaklar.  Pasaportla oy vermek mümkün olmayacak. Kıbrıslı Türkler için Yeşil Hat boyunca geçiş noktalarına yakın 10 kadar binada toplam 50 sandık kurulacak. Oy verme işlemi sabah 7’de başlayacak. Saat 12’de bir saatlik bir ara verilecek, ve 13’te yeniden başlayacak. Oy verme işlemi akşam üzeri 18’de sona erecek. Sandıkların bulunacağı binalar 3 Mayıs’ta açıklanacak ve tüm geçiş noktalarından en yakın sandıklara nasıl gidileceğini gösteren haritalar basılarak dağıtılacak. 

Avrupa Parlamentosu 26 Mayıs’ta Kıbrıslı Türklerin geçişlerde ve sandıklarda sorun yaşamaması için Kıbrıs Cumhuriyeti yetkilileri ile konuşuyor mu? 

Attalides:Kıbrıslı Türklerin geçişleri ve sorunsuz oy kullanabilmesi için önemli olan detaylar ele alınıyor ve konuşuluyor. Eminim Kıbrıs Cumhuriyeti bu seçimlerde oy kullanmak isteyen Kıbrıslı Türklerin sandıklarda olduğu kadar geçişlerini de kolaylaştırmak için gerekli önlemleri alacaktır. 

Avrupa Parlamentosu için Kıbrıslı Türklerin bu seçimlerde oy kullanması neden önemli? 

Attalides:Öncelikle Kıbrıslı Türkler de dahil tüm Avrupa yurttaşlarının bu seçime katılmaları ve oy vermeleri önemli, çünkü bu seçim geleceğimizle ilgilidir. Avrupa’nın geleceği, bizim geleceğimiz ve nasıl bir hayat yaşayacağımızla ilgilidir. Avrupa Parlamentosu önemli bir kurumdur ve günlük hayatımızı ve geleceğimizi çok yakından etkileyen kararlar almaktadır. Yurttaşların geniş katılımla oy vermelerini istiyoruz ki, nasıl bir parlamento istediklerini ortaya koysunlar. 
Sandığa gitmemek, seçimlerin hayatımızı etkilemeyeceği anlamına gelmiyor. Düşük katılım, kitlesel bir katılım durumunda parlamentoya girecek oy oranını elde edemeyecek popülist ve aşırı sağ oluşumların kazanmasına yardımcı oluyor. Hoşumuza gitse de gitmese de, sandığa gitsek de gitmesek de bazı kişiler seçilecek. Kıbrıs altı kişi seçerek Parlamento’ya gönderecek. Ve bu kişiler Parlamento’da oy kullanacaklar ve sadece Avrupa Birliği yurttaşlarının hayatlarını değil Kıbrıs’ın geleceğini de etkileyecekler. 
Ayrıca bir Kıbrıslı olarak ben, Kıbrıslı Türklerin, oy vermek istemeleri halinde bunu en kolay ve pürüzsüz şekilde gereksiz gecikmeler, beklemeler ve sorunlar olmaksızın yapabilmelerinin ve kendilerini Avrupa ailesine ait hissetmelerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum.  

Birleşik Krallık’ta birçok Kıbrıslı yaşıyor ve geçmiş Avrupa Parlamentosu seçimlerinde bu Kıbrıslıların Kıbrıslı AP adaylarına oy vermeleri imkanı sağlanmıştı. Ancak 26 Mayıs’a kadar Birleşik Krallık’ın AB’den çıkması halinde oradaki Kıbrıslıların AP seçimlerinde oy kullanması mümkün olacak mı? 

Attalides: Bu konuda özel ve istisnai bir düzenlemeye gidilmediği sürece, hayır, kullanamayacaklar. Çünkü sadece AB üyesi devletlerde Avrupa Parlamentosu seçimleri için sandık kurulabiliyor. 


Avrupa Parlamentosu’nun genel olarak AB içerisinde seçimlere katılımı artırmak için yoğun bir çaba gösterdiğini ve büyük bir bilgilendirme kampanyası yaptığını görüyoruz. Katılım neden bu kadar önemli?

Attalides:Çok önemli ve çok zor zamanlardan geçiyoruz. Önemli bir ülke AB’den çıkıyor. Bunun pürüzsüz olacağını düşünmüştük ancak öyle olmuyor. Hala ne olacağını bilmiyoruz... İklimle ilgili büyük risklerle karşı karşıyayız. İklim değişikliği gerçek bir tehlikedir ve hayatlarımızı etkileyecek. Çocuklarımızın hayatlarını ve refahını etkileyecek. Eğer şimdi bu konuda önlem almazsak birçok insanın ve Kıbrıslılar da dahil  tüm Avrupalıların hayatı çok zor olacak. Diğer taraftan mülteci krizi var. Şu anda 70 milyon kişi mülteci ve ülkelerinin dışında yaşıyorlar. Bu Avrupa içerisinde bir gerilime neden oldu. Avrupa bu konuda kendi içinde bölündü çünkü güney ülkeleri mültecilerin giriş noktası olarak büyük bir baskı altına girerken, diğer bazı ülkeler dayanışma göstermedi ve bu sorumluluğu paylaşmadı… Bu insani bir kriz, hepimizin sorumluluğu var ve dayanışma göstermemiz gerekiyor. Tüm bunların yanı sıra, bu zorluklar nedeniyle Avrupa’da popülizm ve aşırı sağın yükselişine şahit oluyoruz. Yeni siyasi oluşumlar geleneksel partileri tehdit ediyor. 
İnsanların oy kullanırken bunun hayatlarına yapacağı etkiyi bilmeleri çok önemli. Eğer seçimler sonucunda Avrupa Parlamentosu’nda popülist, aşırı sağ Avrupa karşıtı kişilerin sayısı artarsa bu Avrupa Komisyonu’nun da oluşumunu etkileyecek ve AB’nin tüm sosyal politikaları zarar görecek. 
Dolayısıyla, yurttaşların ne yaptıklarını çok iyi bilmeleri gerekiyor. Geleneksel partilere öfkelenerek popülistlere oy vermek, veya sandığa gitmemek hepimizin hayatını zorlaştıracak gelişmeleri beraberinde getirecek. Bugün çantada keklik saydığımız, hafife aldığımız, kıymetini bilmediğimiz birçok şeyi etkileyecek. Avrupa’nın bize verdiği birçok şeyin kıymetini bilmiyoruz veya hafife alıyoruz. 27 ülkeye sorunsuz seyahat ettiğimizde, AB yurttaşı olduğumuz için burs aldığımızda, istediğimiz AB ülkesine giderek çalıştığımızda, farklı diller öğrendiğimizde, faklı kültürler tecrübe ettiğimizde bunların ne kadar önemli şeyler olduğunu düşünmüyoruz. Avrupa Birliği hayatımıza çok şey kattı… Tüm bunları hafife alıyoruz ama her an bunları kaybedebiliriz. Bu nedenle, Avrupa Parlamentosu seçim kampanyasını yakından takip ederek inançlarımıza, doğrularımıza ve değerlerimize göre oy vermeliyiz. Parlamentoda bizi en iyi temsil edebileceğini düşündüğümüz adaylara oy vermeliyiz ki sesimiz duyulsun. 


Not: Kıbrıs’ta 26 Mayıs’ta yapılacak olan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde toplam 105,415 Kıbrıslı Türk oy kullanma hakkına sahip. 79,679 Kıbrıslı Türk  herhangi bir geçiş noktasından geçerek en yakın seçim sandığında sadece kimlik göstererek oy kullanabilecek. Geriye kalan 25,000 kadar kişi ise, kuzeyde ikamet etmesine rağmen kimlik alırken güney adresi ibraz etti. Bu kişilerin 2 Nisan’a kadar geçiş noktalarındaki başvuru formlarını doldurması gerekiyor. Bunu yapmaları halinde diğerleri gibi kimlikleri ile geçiş noktalarına yakın yerlerde oy kullanabilecekler. Yeşil Hat boyunca Mağusa –Derinya’dan Lefke-Yeşilırmak’a kadar 50 sandık kurulması planlanıyor.


1 comment: