Tuesday 6 January 2015

Gergin Bekleyiş (Havadis Gazetesi, 4 Ocak 2015)

TPAO’ya ait sismografik araştırma gemisi Barbaros, Türk tarafının olası yeni bir NAVTEX kararı için hazır bekliyor. Türk tarafının NAVTEX kararı, Rum tarafının tavrına bağlı olacak

GERGİN BEKLEYİŞ



Esra Aygın

Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) sismografik araştırma gemisi Barbaros Hayreddin Paşa’nın olası yeni bir NAVTEX kararı için hazır bekletildiği, Türk tarafının NAVTEX ile ilgili kararının ise, Rum tarafının tavrına bağlı olduğu belirtildi.

Havadis gazetesine bilgi veren Türk kaynaklar, Türk tarafının önkoşulsuz bir şekilde müzakerelere devam etmeye hazır olduğunu ve Rum tarafının pozisyonunu esnetmesi için kendisine bir şans verildiğini vurguladı. Kaynaklar, topun Rum tarafında olduğunu, ve yeni bir NAVTEX’in yayınlanıp yayınlanmayacağı yönündeki kararın Rum tarafının tavrına göre verileceğini belirtti.

Türk kaynaklar, iyi niyetli bir şekilde Birleşmiş Milletler’in müzakerelerin yeniden başlatılması yönündeki çabalarını desteklediklerini, ancak Rum tarafının müzakere masasına dönmek konusunda katı bir tutum sergilemeye devam etmesi durumunda Kıbrıs açıklarında hidrokarbon araştırmalarına yönelik yeni bir NAVTEX yayınlanacağını belirttiler.

20 Ekim – 30 Aralık 2014 tarihleri arasında Rum tarafının Münhasır Ekonomik Bölge olarak ilan ettiği alanda hidrokarbon arama çalışmaları Barbaros Hayreddin Paşa, Cuma gününden beridir Mağusa’daki Salamis Antik Kent açıklarında karadan yaklaşık 1 deniz mili açıkta demirlemiş durumda hazır bekletiliyor. Dünya deniz trafiği ve gemi pozisyonları ile ilgili canlı bilgiler içeren MarineTraffic.com sitesinde yer alan son durum bildirimi, Barbaros’un bir sonraki hedef noktasının, halen 20 Ekim-30 Aralık 2014 tarihlerini kapsayan NAVTEX ile tespit edilmiş projeksiyon alanı olduğunu gösteriyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, Türk ve Rum tarafları arasında, müzakerelerin yeniden başlatılması yönünde bir uzlaşmaya varmak için çok yoğun bir telefon diplomasisi yürüttüğü belirtiliyor.

Havadis gazetesine konu ile ilgili bilgi veren Kıbrıslı Türk müzakereci Ergün Olgun da Türk tarafının müzakerelere önkoşulsuz bir şekilde yeniden başlamaya hazır olduğunu teyit etti. Ancak Olgun, hidrokarbon konusunda iki tarafın işbirliği yapması için ısrarlı olmaya devam edeceklerinin altını çizdi. Olgun, “Eğer masada işbirliği ortamı sağlayamazsak her iki taraf ayrı ayrı kendi çıkarlarını gözetmeye mecbur kalır. Bu da kimseye fayda sağlamaz. Hidrokarbonlar konusunda sadece Kıbrıs değil Doğu Akdeniz’in tüm paydaşları arasında işbirliği ve ortaklık gerekiyor,” diye konuştu.

Havadis gazetesine konu ile ilgili bilgi veren Kıbrıslı Rum kaynaklar ise, Türkiye’nin yeni bir  NAVTEX yayınlamaması ve 9. blokta hidrokarbon araştırma çalışmaları yürüten İtalyan ENI’nin faaliyetlerini aksatmaması durumunda müzakere masasına dönmeye hazır olduklarını belirttiler. Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis’in Pazartesi günü Rum siyasi parti liderleri ile yapacağı toplantıda konunun ele alınması ve Rum tarafının tavrını netleştirmesi bekleniyor.





No comments:

Post a Comment